Вітаю Вас на своєму блозі! Запрошую до співпраці та обміну досвідом!!!

середу, 24 лютого 2016 р.

Походження назв хімічних елементів

  1. Азот (7, N, Nitrogenium) Назва походить від давньогрецького слова, що означає "неживий". Раніше вважали, що азот не бере участі в життєдіяльності і горінні. На латині назва перекладається як "народжую селітру".
  2. Актиній (89, Ac, Actinium) Радіоактивний елемент був названий через грецького слова "Актис" (промінь, випромінювання)
  3. Алюміній (13, Al, Aluminium) "Алюмініс" в перекладі з латинської означає "галун" (види солей, в одному з видів яких міститься алюміній.)
  4. Америцій (95, Am, Americium) Елемент назвали за аналогією з европієм на честь континенту Америка.
  5. Аргон (18, Ar, Argon) Через свою хімічну неактивність газ отримав давньогрецьке ім'я "аргос", що означає "ледачий", "повільний"
  6. Астат (85, At, Astatium) Назва походить від грецького слова "астатос" (нестійкий), що натякає на властивості елемента.
  7. Барій (56, Ba, Barium) Не дуже твердий елемент отримав назву "Барос", що з давньогрецької перекладається як "важкий"
  8. Берилій (4, Be, Beryllium) Метал отримав назву від мінералу берилу. Він в свою чергу названий на честь індійського міста Белур, де були поширені його поклади.
  9. Берклій (97, Bk, Berkelium) Елемент вперше отримано в каліфорнійському місті Берклі, що дало йому назву.
  10. Бор (5, B, Borum) Сировиною для бору є мінерал бура, що дав назву цьому елементу.
  11. Борій (107, Bh, Bohrium) Елемент названий на честь датського фізика Нільса Бора.
  12. Бром (35, Br, Bromum) Неприємний запах брому зіграв з ним злий жарт. З давньогрецького його назва перекладається як "смердючий" або "смердючий"
  13. Ванадій (23, V, Vanadium) Метал отримав свою назву через своє красиве забарвлення. Ванадис - це ісландський назву скандинавської богині любові і краси Фрей.
  14. Вісмут (83, Bi, Bismuthum) Сріблястий метал отримав назву від німецького словосполучення "Віссе масі", яка переводить як "біла маса"
  15. Водень (1, H, Hydrogenium) Назву придумав французький хімік Лавуазьє. З давньогрецького воно означає "народжую воду". 
  16. Вольфрам (74, W, Wolframium) Елемент отримав назву від мінералу вольфраміту, який перекладається з німецької як "вовча піна". Таку назву було обумовлено тим, що вольфрам, супроводжуючи олов'яні руди, заважав виплавці олова.
  17. Вуглець (6, C, Carboneum) Російська назва свідчить про роль вуглецю в освіті вугілля. Власне, "карбон" з латинської та перекладається як "вугілля".
  18. Гадолиній (64, Gd, Gadolinium) Елемент названий по імені фінського хіміка Юхана Гадоліна, який відкрив інший елемент - ітрій.
  19. Галій (31, Ga, Gallium) Відкритий французьким вченим елемент був названий на честь латинської назви Франції - Галлії.
  20. Гафній (72, Hf, Hafnium) Існування гафнію вперше було доведено в Копенгагені (латинська назва - Гафія)
  21. Гелій (2, He, Helium) Газ, вперше знайдений французами в спектрі випромінювання Сонця, був названий на честь нашої зірки (др.гр. Геліос - Сонце).
  22. Германій (32, Ge, Germanium) Першовідкривач, німець Клеменс Вінклер, назвав на честь своєї батьківщини, Німеччині.
  23. Гольмій (67, Ho, Holmium) Мінерал, з якого вперше виділили Гольмій, знайшли близько Стокгольма. Тому елемент і названий на честь цього міста (Гольма - застаріла назва)
  24. Дармштадтій (110, Dt, Darmstadtium) Елемент отримав назву за місцем відкриття, німецькому місті Дармштадт.
  25. Діспрозій (66, Dy, Dysprosium) Вже дуже багато нервів довелося витратити французьким хімікам для відкриття цього елемента. Тому він був названий давньогрецьким словом "діспрозітос" (важко отримати)
  26. Дубно (105, Db, Dubnium) Названий на честь російського центру з досліджень в галузі ядерної фізики, наукового міста Дубни.
  27. Ейнштейній (99, Es, Einsteinium) Елемент названий на честь Альберта Ейнштейна.
  28. Ербій (68, Er, Erbium) Поряд ще з трьома хімічними елементами (етербій, иттербий, ітрій) отримав назву на честь шведського села Іттербю
  29. Європій (63, Eu, Europium) Французький хімік Демарсе вчинив дуже скромно, назвавши елемент на честь материка.
  30. Залізо (26, F, Ferrum) Елемент, відомий людині з давніх часів, має і дуже довгу історію походження назви. Російське сталося, швидше за все, від індоєвропейського, що означає "камінь". Латинське і зовсім взято з якогось від стародавнього східного мови.
  31. Золото (79, Au, Aurum) Назва золота походить від праіндоєвропейської кореня "зел" (жовтий, зелений, яскравий). Латинська назва походить від древнесабінского "сяючий світанок"
  32. Індій (49, In, Indium) Елемент був названий не на честь Індії, як здалося б на перший раз, а через колір індиго. Спектр елемента має саме такий яскравий колір.
  33. Йод (53, I, Iodum) Французький хімік Гей-Люссак при виявленні хлору спостерігав пар фіолетового кольору. Так елемент був названий "фіалкоподобним" (гр. Одис)
  34. Іридій (77, Ir, Iridium) Солі іридію має дуже різноманітну забарвлення. "Ірида" з давньогрецького "веселка"
  35. Іттербій (70, Yb, Ytterbium) Поряд ще з трьома хімічними елементами (ербій, тербий, ітрій) отримав назву на честь швдского села Іттербю
  36. Ітрій (39, Y, Yttrium) Поряд ще з трьома хімічними елементами (ербій, ітербій, тербий) отримав назву на честь шведського села Іттербю
  37. Кадмій (48, Cd, Cadmium) Метал був отриманий з однойменної руди, яка була названа на честь давньогрецького героя Кадма.
  38. Калій (19, K, Kalium) Людині здавна була відома сіль під назвою поташ (карбонат калію). В арабській мові поташ читається як "аль-кали". Так що і ця мова вніс свій внесок в періодичну таблицю елементів.
  39. Каліфорній (98, Cf, Californium) Названий на честь Каліфорнійського університету в Берклі, де і був отриманий.
  40. Кальцій (20, Ca, Calcium) Назва взято від латинського слова "калькс", яке перекладається як "вапно" (по суті, обпалений кальцій).
  41. Кисень (8, O, Oxygenium) Відомо, що кисень бере участь в процесах горіння (окиснення). Звідси і назва  "народжую кислоту".
  42. Кобальт (27, Co, Cobaltum) При переплавки мінералів, що містять кобальт, виділяється отруйний газ оксиду миш'яку. Тому німецькі рудокопи назвали метал в честь підземного духу кобольд, що приносить нещастя.
  43. Коперніцій (112, Cn, Copernicium) Названий на честь польського астронома Миколи Коперника.
  44. Кремній (14, Si, Silicium) З давньогрецької мови "кремнос" перекладається як гора, скеля. У свою чергу латинське слово "сілекс" перекладається як "кремінь"
  45. Криптон (36, Kr, Krypton) Криптон був отриманий видаленням основних газів з повітря. Так як "переховувався" він добре, то і назвали його з грецької мови "Криптос" - "секретний", "прихований"
  46. Ксенон (54, Xe, Xenon) Газ був випадково знайдений в криптоні і був названий "чужим" (др.гр. ксенос)
  47. Кюрій (96, Cm, Curium) Радіоактивний метал названий на честь вчених П'єра і Марі Кюрі, який і самі відкрили багато нових елементів і дали їм назви.
  48. Лантан (57, La, Lanthanum) Цей елемент дуже довго намагалися виділити з гірських порід і коли це здійснилося, то його назвали давньогрецьким словом "лантанос" ( "прихований")
  49. Ліверморій (116, Lv, Livermorium) Офіційна назва дано на честь Ліверморської національної лабораторії ім. Е. Лоуренса (Лівермор, США), що брала участь у відкритті елемента
  50. Літій (3, Li, Lithium) Вперше метал був знайдений шведами в каменях. Звідси і назва (др.гр. Літос - камінь)
  51. Лоуренсій (103, Lr, Lawrencium) Названий на честь винахідника циклотрона, фізика Ернеста Лоуренса.
  52. Лютецій (71, Lu, Lutetium) Елемент отримав назву на честь Парижа, який римляни називали Лютеція.
  53. Магній (12, Mg, Magnesium) Магнезія - це стародавнє місто в Туреччині, в якому існували поклади мінералу магнезит - основної сировини для отримання магнію.
  54. Марганець (25, Mn, Manganum) І російське і латинське назви не зовсім правильно походять від слова "магніт" (лат. "Magnes")
  55. Мідь (29, Cu, Cuprum) Латинська назва походить від острова Кіпр, де мідь добували ще п'ять тисяч років тому. 
  56. Мейтнерій (109, Mt, Meitnerium) Названий на честь австрійського фізика Лізи Мейтнер
  57. Менделевий (101, Md, Mendelevium) Названий на честь Дмитра Івановича Менделєєва, творця періодичної системи елементів.
  58. Молібден (42, Mo, Molybdenum) Мінерал молібденіт, що містить цей метал, здавна вважали свинцем і так і називали (др.гр. молібдос - свинець)
  59. Миш'як (33, As, Arsenicum) Назва цього отруйного елемента натякає нам на його застосування в боротьбі з мишами і щурами. Латинське, швидше за все, походить від давньогрецького слова "чоловічої" або від перського назви одного з мишьякосодержащіе мінералу.
  60. Натрій (11, Na, Natrium) Назва походить від слова древніх єгиптян "ntr", яке означає "сода" або "їдкий натр".
  61. Неодім (60, Nd, Neodymium) У XIX столітті був відкритий елемент Дідім, який пізніше виявився з'єднанням неодиму та празеодіма. Назва неодиму складається з давньогрецьких слів "неос" (знову) і "дідімос" (близнюки)
  62. Неон (10, Ne, Neon) Грецьке слово "неон", що означає "новий", було дано цього газу, так як він був відкритий останнім після кисню, вуглецю, водню і гелію, основних п'яти елементів у Всесвіті.
  63. Нептуній (93, Np, Neptunium) Назва нептунію утворено від назви планети Нептун.
  64. Нікель (28, Ni, Niccolum) Німецькі рудокопи в пошуках мідної руди періодично знаходили нікелеву, яка за властивостями нагадувала мідну. Однак при переплавки вона виділяла отруйні речовини. Тому руда була названа в честь злого гірського духу Нікелю, який нібито підкидав гірникам шматки цієї самої руди.
  65. Ніобій (41, Nb, Niobium) За властивостями ніобій дуже схожий на тантал, тому хіміки, дуже люблячі міфологію, назвали цей елемент на честь Ниоби, дочки міфічного царя Тантала.
  66. Нобелій (102, No, Nobelium) Елемент названий на честь винахідника і промисловця Альфреда Нобеля.
  67. Олово (50, Sn, Stannum) "олово" це назва свинцю у древніх балтійських племенах. Латинська назва походить від слова на санскриті, що означає "стійкий", "міцний"
  68. Осмій (76, Os, Osmium) Оксид осмію має дуже різкий запах, звідси і грецька назва "осмі" (запах)
  69. Паладій (46, Pd, Palladium) Перед його відкриттям було виявлено астероїд Паллада (давньогрецька богиня Афіна), який і дав назву цьому металу.
  70. Платина (78, Pt, Platinum) Іспанські конкістадори були першими європейцями побачили платину. Спочатку вони переплутали її з сріблом (від іспанського "плата" - срібло)
  71. Плутоній (94, Pu, Plutonium) Назва плутонію утворено від назви планети Плутон.
  72. Полоній (84, Po, Polonium) Елемент відкрили П'єр Кюрі і Марія Склодовська і назвали на честь Польщі (Полонії), батьківщини останньої.
  73. Празеодим (59, Pr, Praseodymium) У XIX столітті був відкритий елемент Дідім, який пізніше виявився з'єднанням неодиму та празеодіма. Назва празеодіма складається з давньогрецьких слів "празеос" (світло-зелений) і "дідімос" (близнюки)
  74. Прометій (61, Pm, Promethium) Названий на честь міфологічного героя, титана Прометея.
  75. Протактиний (91, Pa, Protactinium) При розпаду протактиния утворюється актиній, тому елемент був і названий "батьком (прабатьком) актинія"
  76. Радій (88, Ra, Radium) Радій як і слово "радіація" отримав назву від латинського "радіус" (промінь, випромінювання)
  77. Радон (86, Rn, Radon) Інертний газ був вперше отриманий за допомогою радіоактивного радію. Тобто один елемент був названий на честь іншого.
  78. Резерфорд (104, Rf, Rutherfordium) Названий на честь видатного англійського фізика Ернеста Резерфорда.
  79. Реній (75, Re, Rhenium) Німці, що відкрили реній, назвали його в честь Рейнської провінції Німеччини.
  80. Рентгеном (111, Rg, Roentgenium) Названий на честь знаменитого німецького фізика, лауреата Нобелівської премії, який відкрив знамениті промені, Вільгельма Конрада Рентгена
  81. Родій (45, Rh, Rhodium) З'єднання благородного металу родію мають темно-червоний колір, звідси і назва (др.гр. Родос - троянда)
  82. Ртуть (80, Hg, Hydrargyrum) Російська назва походить від давньослов'янського слова "кататися". Латинське походить від грецьких "рідке срібло".
  83. Рубідій (37, Rb, Rubidium) Цей метал був виявлений за допомогою спектрального аналізу. І саме за характерними червоних лініях спектра він отримав назву (лат. Рубідіс - червоний)
  84. Рутеній (44, Ru, Ruthenium) Відкритий в Казанському університеті елемент був названий латинським іменем Русі, Рутенією.
  85. Самарій (62, Sm, Samarium) Вперше елемент був отриманий з мінералу самарскита, який був названий на честь російського гірського інженера Самарського-Биховця.
  86. Свинець (82, Pb, Plumbum) Латинська назва походить від англійського "пламбер" (водопровідник). У Стародавньому Римі водопровід робили з свинцевих труб, що і зумовило назву металу. Російське ж назву дуже давнє і з незрозумілим походженням.
  87. Селен (34, Se, Selenium) У природі цей елемент знаходиться, як правило, разом з телур, названим на честь Землі. За аналогією, Селен був названий на честь Місяця (др.гр. селену - місяць)
  88. Сірка (16, S, Sulfur) Російська назва походить від давньослов'янського, що означає "сироватку". Латинське "сульфур" і того древнє - від індоєвропейського "сульп" - "горіти.
  89. Срібло (47, Ag, Argentum) Один з найдавніших елементів. Російське названі сходить до східного слова, що означає "чистий, очищений". Латинське походить від індоєвропейського "ерго" - "блискучий"
  90. Сиборгом (106, Sg, Seaborgium) Названий на честь американського фізика Гленна Сиборга.
  91. Скандій (21, Sc, Scandium) Шведський вчений Ларс Нільсон, який відкрив скандій, довго не морочився і назвав новий метал в честь Скандинавського півострова.
  92. Стронцій (38, Sr, Strontium) У 18 столітті в шотландському селі Строншіан був знайдений мінерал, який отримав назву стронціаніт. З нього в свою чергу був отриманий метал стронцій.
  93. Сурма (51, Sb. Stibium) Ще в Давньому світі існував порошок для чорніння брів, є з'єднанням сурми. В Єгипті він називався "стем", що дало життя латинській назві. Російська "сурма" утворилася від перського слова "сурме" (метал)
  94. Талій (81, Tl, Thallium) Цілком оригінальна назва відбулося від грецького слова "фалос", що означає "молоду гілку (зелену)". А вся справа в спектрі зеленого кольору талію.
  95. Тантал (73, Ta, Tantalum) Цей метал дуже важко отримати в чистому вигляді, тому його ототожнили з персонажем давньогрецької міфології Тантала, покараного богами.
  96. Телур (52, Te, Tellurium) Дуже рідкісний елемент, якого не так вже й часто зустрінеш в земній корі назвали саме на честь Землі (лат. Теллус - Земля)
  97. Тербий (65, Tb, Terbium) Поряд ще з трьома хімічними елементами (ербій, ітербій, ітрій) отримав назву на честь шведського села Іттербю.
  98. Технецій (43, Tc, Technetium) технецій, це перший елемент, отриманий хіміками штучним шляхом за допомогою ядерного синтезу (др.гр. технітос - штучний)
  99. Титан (22, Ti, Titanium) Суто міфологічне походження. Метал був названий на честь титанів, що натякає на міцність і твердість металу. Або через Титании, німецької королеви фей, що говорить про легкість елемента. В обох випадках цікаво.
  100. Торій (90, Th, Thorium) Елемент названий на честь скандинавського бога Тора (не плутати з кінематографом і коміксами)
  101. Тулій (69, Tm, Thulium) Елемент названий на честь легендарного острова Тулі, який нібито перебуває на півночі Скандинавії.
  102. Унуноктій (118, Uuo, Ununoctium) Тимчасове назва утворена з латинських цифр "Ун-ун-октіум" (сто вісімнадцятий)
  103. Унунпентій (115, Uup, Ununpentium) Тимчасове назва утворена з латинських цифр "Ун-ун-пентіум" (сто п'ятнадцятий)
  104. Унунсептій (117, Uus, Ununseptium) Тимчасове назва утворена з латинських цифр "Ун-ун-септіум (сто сімнадцятий)
  105. Унунтрій (113, Uut, Ununtrium) Тимчасове назва утворена з латинських цифр "Ун-ун-тріум" (сто тринадцятий)
  106. Уран (92, U, Uranium) Уран (а точніше оксид урану) був названий на честь найдальшої планети Уран, відомої на той момент астрономами.
  107. Фермій (100, Fm, Fermium) Названий по імені вченого Енріко Фермі.
  108. Флеровій (114, Fl, Flerovium) Офіційна назва дано на честь Лабораторії ядерних реакцій ім. Г.Н.Флерова Об'єднаного інституту ядерних досліджень.
  109. Фосфор (15, P, Phosphorus), що світиться в темряві фосфор отримав назву від однойменного грецького божества Ранкової зірки.
  110. Францій (87, Fr, Francium) Цілком можна здогадатися що елемент був відкритий французькими вченими і названий на честь їхньої батьківщини.
  111. Фтор (9, F, Fluorum) Дуже хімічно активний газ названий від давньогрецького слова "фторос" - "руйнування". Латинська назва "fluorum" походить від дієслова "текти", що натякає на його участь в процесі плавлення руди.
  112. Хассій (108, Hs, Hassium) Хассія - це латинська назва німецької землі Гессен, де знаходиться Дармштадтская лабораторія. В майбутньому елемент планують перейменувати в ганій в честь фізика Отто Гана.
  113. Хлор (17, Cl, Chlorum) Світло-зелений газ хлор отримав назву від свого кольору (др.гр. - "хлорос" - "зелений")
  114. Хром (24, Cr, Chromium) Через розмаїття кольорів своїх з'єднань цей метал отримав назву "хрому", з давньогрецького означає "фарба", "колір".
  115. Цезій (55, Cs, Caesium) Спектр цезію має дві яскраво-сині смуги. З латинської мови "цезіус" перекладається як "небесно-блакитний".
  116. Церій (58, Ce, Cerium) Метал був названий на честь малої планети Церери, яка отримала назву від однойменної римської богині родючості.
  117. Цинк (30, Zn, Zincum) За легендою назва металу дав сам Парацельс. З німецької мови "цинку" означає "зубець", що говорить про гострі кристалах металу.
  118. Цирконій (40, Zr, Zirconium) Метал вперше отримали з мінералу циркон, який в свою чергу названий на честь східного назви кольору кіноварі ( "царкун")


25 коментарів:

  1. Дякую, дуже цікаво. І на урок інформація пригодилася😊

    ВідповістиВидалити
  2. Чому так багато помилок? Розумніші перевіряють але ж знайдеться роздява яка подумає що це правильно.

    ВідповістиВидалити
  3. Цікаво та пізнавально. Дякую за створений цікавий сайт!😊

    ВідповістиВидалити
  4. Дякую , інформація потрібна і цікава

    ВідповістиВидалити
  5. Не копіюється.Багато помилок

    ВідповістиВидалити
  6. Thank you for helping people get the information they need. Great stuff as usual. Keep up the great work!! 먹튀검증

    ВідповістиВидалити
  7. .... . ..,... . . . . ....... ...... ......, .... ...... ...., ......, дякую за хорошу інформацію

    ВідповістиВидалити
  8. почему нельзя скопировать информацию? очень неудобно для школьных прое
    ктов.

    ВідповістиВидалити
  9. что сложного было расставить их по алфавиту

    ВідповістиВидалити