Вітаю Вас на своєму блозі! Запрошую до співпраці та обміну досвідом!!!

середу, 5 жовтня 2016 р.

Названо лауреатів Нобелівської премії з хімії 2016 року

Нагороду за досягнення в області хімії отримали вчені з Франції, США та Нідерландів.
Цьогорічного Нобелівського лауреата з хімії оголосили 5 жовтня у Королівській академії наук у Стокгольмі. Нобелівську премію з хімії отримали Жан-П'єр Саваж із Франції, сер Джей Фрейзер Стоддарт із США та Бернард Ферінга з Нідерландів, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости
Нагороду вручили за розробку та синтезис молекулярних машин.
Науковці розробили молекули з контрольованими рухами, які можуть виконувати задачу, коли мають джерело енергії. Перший крок на шляху створення молекулярних машин зробив Жан-П'єр Саваж у 1983 році. Йому вдалося поєднати дві молекули кільцевидної форми і створити ланцюжок – катенан.
Другий крок зробив Фрейзер Стоддарт у 1991-му, винайшовши ротаксан. На основі ротаксану вчений розробив молекулярний комп'ютерний чіп.
Бернард Ферінга став винахідником молекулярного мотору у 1999 році. Завдяки молекулярним моторам дослідник запустив скляний цилінд у 10 тисяч разів більший за звичний мотор та згодом розробив наномашину, йдеться на офіційному сайті премії.
Хімія була найвизначнішою для досліджень Альфреда Нобеля. Його розробки базувалися саме на досягненнях у цій науці, тому хімію він зазначив другою, створюючи перелік галузей, в яких присуджують премію його імені.
Загалом 107 нагород з хімії було вручено з 1901 по 2015 роки. 4 жінок нагородили Нобелівською премією, а науковець Фредерік Сенгер отримав її двічі – у 1958 та 1980 роках.

Немає коментарів:

Дописати коментар