Вітаю Вас на своєму блозі! Запрошую до співпраці та обміну досвідом!!!

суботу, 24 січня 2015 р.

Цікаві факти з хімії


  1.  Наприклад, коли ми ріжемо цибулю і «плачемо» – то заслуга цих фіктивних емоцій належить саме сірці, яка вбирається в грунт, де росте цибуля.
  2. У головному мозку людини за одну секунду відбувається 100 000 хімічних реакцій
  3. Необычное пособие по химии (50 фото) Химические элементы в таблице представлены в виде персонажей фэнтези,   что значительно упрощает восприятие и объяснение материала.http://vsyako-razno.ru/43333-neobychnoe-posobie-po-himii-50-foto.html
  4. Хімік – скорочено буде алхімік.
Маг, чарівник, відьмар і знахар.
Він на око нам розчин прикине
І з нічого нам зробить товар.
Хай тобі всі суміші вдаються,
Хай не буде шкідливих сполук,
Хай пробірки ніколи не б'ються
І не знать в житті тобі мук!
                                   Влад Комаха
5. Новий хімічний елемент отримав ім'я Коперніка

Німецькі вчені нарешті вигадали назву новому хімічному елементу, відкритому ще 13 років тому.


Найбільш важкий елемент періодичної системи Менделєєва під номером 112, відкритий (синтезований) в 1996 році, нарешті отримав власну назву.
Група вчених з Інституту дослідженню важких іонів імені Гельмгольца запропонували назвати його "копернікієм", на честь польського астронома Миколи Коперніка, який створив в XVI столітті геліоцентричну картину світу.
"Ми хотіли б вшанувати пам'ять видатного ученого, який змінив точку зору людини на світ", - зазначив Сігурд Хофман, голова наукової групи, яка відкрила елемент.
Зараз "копернікій" є найважчим з офіційно підтверджених атомів. Затримка з визначенням назви у 13 років була пов'язана з необхідними процедурами в Міжнародному союзі чистої і прикладної хімії. Досі його робочою назвою було "унунбій" (від латинських цифр "один-один-два").
112-й елемент також пропонувалося назвати "віксхаузій", "гельмгольцій", "венусій", "штрассманій" і "гейзенбергій". Науковому співтовариству дається півроку на обговорення назви, після чого Міжнародний союз теоретичної і прикладної хімії закріпить обране ім'я за даним елементом.
6.  Найбільшу кількість хімічних елементів (9) відкрив (синтезував) видатний американський учений Г. Сіборг разом зі своїми співробіт-никами: в 1940 р. – плутоній, у 1944-1946 рр. – америцій і кюрій, у 1949-1950 – берклій, каліфорній, у 1952-1954 – ейнштейній, фермій, у 1955 – менделєвій, у 1958 р. – резерфордій (нобелій).
7.     У природі озон утворюється з молекулярного кисню під дією ультрафіолетових променів у стратосфері на висоті 15-30 км над рівнем океану. Озоновий шар дуже розріджений і якби його вдалося стиснути при звичайному атмосферному тиску, він мав би товщину всього 2-3 мм! Незважаючи на це, озон – надійний щит від палючих і смертоносних короткохвильових ультрафіолетових променів. Молекули озону збирають ультрафіолетові промені...
У нижніх шарах атмосфери утворення незначних кількостей озону спричинюється блискавками, чим і пояснюється відчуття свіжості в повітрі після грози.

Немає коментарів:

Дописати коментар