Вітаю Вас на своєму блозі! Запрошую до співпраці та обміну досвідом!!!

четвер, 27 листопада 2014 р.

Нобелівську премію з хімії присудили за мікроскопи надвисокої роздільної здатності

Лауреатами Нобелівської премії 2014 року за дослідження в галузі хімії стали Штефан

Хелль(Німеччина) і Вільям Мернер та Ерік Бетціг(обидва - громадяни США) за розробку методів флуоресцентної мікроскопії надвисокої роздільної здатності. Про це сьогодні, 8 жовтня, повідомляється на офіційному сайті премії.



Флуоресцентна наноскопія - метод детектування флуоресцентних об'єктів за допомогою оптичного мікроскопа, що має просторову роздільну здатність, яка в кілька разів перевищує теоретичну межу оптичної дифракції.

Наноскопія дає змогу безпосередньо вивчати взаємодію між білками, ДНК і РНК, і, отже, може відіграти істотну роль у розвитку геноміки і протеоміки, у вивченні фізіології клітини, в розумінні патофізіологічних механізмів, пов'язаних з порушенням утворення складних білкових комплексів тощо.
Раніше серед фаворитів називали науковців зі США Крейга ВентераЮджина Майерса та Ліроя Худа, які відзначилися дослідженнями в методах зчитування ДНК. Нагороду також пророкувалиЧин Тану (США, Гонконг) і Стівену ван Слейкуу (США) - розробникам технології органічних світлодіодів для екранів смартфонів, планшетів і телевізорів з високою роздільною здатністю.
Нагороду міг отримати і 92-річний професор Техаського університету Джон Гуденаф, який разом зі Стенлі Віттінгемом (США) і Акірою Йошино(Японія) розробив літій-іонну батарею, що використовується в стільникових телефонах, планшетних комп'ютерах та іншій портативній електроніці.
У 2013 році Нобелівський комітет присудив премію з хімії Мартіну Карплюсу, Майклу Левітту і Арі Воршелу за "створення багаторівневих моделей складних хімічних систем". Їхні дослідження заклали основи для створення потужних комп'ютерних програм, які використовуються для розуміння і передбачення хімічних процесів.

Немає коментарів:

Дописати коментар