Вітаю Вас на своєму блозі! Запрошую до співпраці та обміну досвідом!!!

неділю, 1 березня 2015 р.

1 березня 1869 року - відкриття Періодичного закону!!!


Історія «сну Менделєєва»

Свої міркування про періодичній системі елементів Д.І. Менделєєв довго не міг уявити у вигляді ясного узагальнення, суворої і наочної системи. Про завершальній творчий процес інтуїції Менделєєва професор А.А. Іноземців повідомив наступне. Одного разу, вже будучи секретарем фізико-математичного факультету, Іноземців зайшов провідати Менделєєва. Д.І. Менделєєв заговорив про те, що згодом втілилося в періодичну систему елементів, але в ту хвилину закон і таблиця ще не були сформовані. «Все в голові склалося, – з гіркотою додав Менделєєв, – а виразити таблицею не можу».
Після цього Менделєєв три дні і три ночі, не лягаючи спати, пропрацював у конторки, пробуючи скомбінувати результати своєї уявної конструкції в таблицю, але спроби виявилися невдалими. Нарешті, вкрай стомлений Менделєєв ліг спати і негайно заснув. Пізніше він говорив: «Бачу у сні таблицю, де елементи розставлені, як потрібно. Прокинувся, негайно записав на клаптику паперу, – тільки в одному місці згодом виявилася потрібною поправка ». «Можливо, – додав професор Іноземців, – що цей клаптик паперу зберігся і до теперішнього часу. Менделєєв нерідко користувався для заміток невикористаними полулістікамі поштового паперу від отриманих ним записок ». Відомо, що Д.І. Менделєєв належав до яскраво вираженого типу зорового уяви. Його «візуалізація» була виняткової сили. Ця розповідь породив різні міфи і спрощені уявлення.

Одного разу до Менделєєва прийшов співробітник газети «Петербурзький листок», щоб проінтерв'ювати його з питань хімії. Репортер запитав: «Як вам прийшла в голову, Дмитро Іванович, ваша періодична система?» Менделєєв: «О-о! Господи! »Потім пішли стогони, колихання головою, зітхання і сміх. І, нарешті, рішуче: «Так адже не так, як у вас, батенька! Чи не п'ятак за рядок! Не так, як ви! Я над нею, може бути, двадцять років думав, а ви думаєте: сидів і раптом п'ятак за рядок, п'ятак за рядок – готово! Не так-с! »




Немає коментарів:

Дописати коментар