Вітаю Вас на своєму блозі! Запрошую до співпраці та обміну досвідом!!!

середу, 18 березня 2015 р.

Веселі хімічні експерименти дають дитині уявлення про довколишній світ


Вивчати хімію дитина може ще до того, як піде до школи, впевнена столичний психолог Ірина Демчук. В дошкільному віці дитині, звісно, не треба завчати складні формули. Батькам достатньо лише кілька разів на місяць приділити трохи часу, аби влаштувати з дитиною цікаві й пізнавальні експерименти. "Роблячи разом веселі досліди, ви піднімете настрій і собі, і дитині. До того ж, ваш син чи донька краще буде пізнавати світ і те, як взаємодіють між собою речовини. Це дасть багатогранну картину світу. Також лишить гарні враження від хімії, і коли до цього предмету дійде шкільна програма, вивчати її буде легко і цікаво. Тоді хімія стане не нудним предметом, а веселою і пізнавальною грою", - коментує фахівець.

Викладач хімії Ніна Шепеленко пропонує невелику підбірку експериментів, які батьки і дити можуть провести разом вдома. Такі досліди можна проводити, коли дитині виповниться три-чотири роки. А найбільш цікаві експерименти 5-6 річним, пояснює вчитель.
Крохмаль і йод
"Щоб впевнитись у тому, що в картоплі та в маргарині є крохмаль, крапніть на шматочок цих продуктів трохи йоду.
Тоді на них несподівано має з'явитися темно-синє забарвлення. Також можна крапнути на синю пляму розчин сульфіту натрію. Його купують у фотомагазині. Забарвлення картоплі і маргарину швидко зникне".
Мило в домашніх умовах
"Гарячий міцний розчин із соди для прання треба налити у склянку. Додавайте в неї по краплях рослинну олію, доки не перестане розчинятися. У розчин, який отримали, всипте трохи звичайної харчової солі. Ви побачите, як тверде мило поступово спливе на поверхню. Дитина може легко зібрати його руками".
Бульбашки на тарілці
"Цей дослід маленькі діти люблять найбільше. Його часто показують на різноманітних шоу-програмах для малюків. Треба додати у харчову соду оцет так, як ми це робимо для приготування тіста. Викладіть її у глибоку тарілку і лийте оцет прямо із пляшки. Пройде бурхлива реакція, а саме - нейтралізація. Те, що у тарілці, буде пінитись і "кипіти"великими красивими бульбашками. Радості дитини не буде меж".
Лист-невидимка
"Напишіть з дитиною листа за допомогою пера, вмочуючи його лише в сік лимону. Або — в розчин лимонної кислоти. А щоб його прочитати, розчиніть у воді кілька крапель аптечного йоду і трохи змочіть ним текст. Літери стануть видимі. Аналогічного ефекту можна добитися, написавши листа пензлем, змоченим в молоці. Прочитайте листа, потримавши його над парою або попрасувавши".

Немає коментарів:

Дописати коментар