Вітаю Вас на своєму блозі! Запрошую до співпраці та обміну досвідом!!!

вівторок, 12 квітня 2016 р.

"Хімічні"озера

Содові озера. В Кулундинському степу такі озера називають «білизняними». Місцеві жителі й досі перуть у них білизну без мила. Найбільше відомі содові озера на півдні Західного й Східного Сибіру. Особливо знамениті Михайлівсько-Пєтуховські содові озера в Кулундинському степу. Вони – основні постачальники природної соди. 
Цілий ланцюг із великих та малих водойм цього типу розташований на сухій і пекучій Південно-Африканській рівнині. Зустрічаються вони також у пустельних місцевостях Північної Америки, Австралії та Центральної Азії.

Буває, що під час посушливого літа такі озера висихають, перетворюючись на рівні ділянки м’якої жовтуватої землі з ядучим запахом.
Сульфатні озера мають великий вміст сірчанокислих сполук, солей натрію та деяких інших. Влітку в сульфатних озерах кристалізується гіпс, кухонна сіль, мірабіліт тощо. Дрібних висохлих сульфатних озер багато в північному Прикаспії в Казахстані, в Забайкаллі та на Північному Кавказі. Але найбільшим родовищем сульфату натрію є затока Кара-Богаз-Гол. Вона розміщена на східному березі Каспійського моря. Це велика лагуна майже круглої форми, відокремлена від Каспійського моря вузьким піщаним перешийком. Рівень води в Кара-Богаз-Голі приблизно на 4,5 метра нижчий, ніж у Каспії. Затока ця давно б уже пересохла, якби її не живило море.
Стік морської води в затоку відбувається по річці Аджидар’ї, що в перекладі означає Гірка річка. Вона прорізала своє русло в перешийку завдовжки близько 11 кілометрів, завширшки до 300 метрів і завглибшки в середньому 5 метрів. На Аджидар’ї є дивовижне місце – єдиний у світі морський водоспад, через гребінь якого води Каспію переливаються в затоку. Цей водоспад місцеві жителі прозвали «Чорною пащею», оскільки сама назва Кара-Богаз-Гол означає «Озеро чорної горлянки».
Потрапляючи в Кара-Богаз-Гол, води моря поступово випаровуються, накопичуючи в затоці величезну кількість різноманітних солей – натрію, брому, магнію, йоду. Це єдина в світі «комора» з цінними мінеральними солями. За підрахунками фахівців, упродовж багатьох сотень років у затоці накопичилося близько 50 мільярдів тонн різноманітних солей, переважно – мірабіліт (глауберова сіль).
Незвичайним за своїм призначенням серед рукотворних озер можна вважати найбільший у світі акваріум в американському місці Орландо. Його довжина 600 метрів, а глибина 71 метр. У цьому «шостому океані», як прозвали його американці, живе понад 40 000 видів морських риб і тварин. По дну гігантського акваріума прокладене підводне метро і відвідувачі можуть спостерігати за підводними мешканцями, проїжджаючи прозорими тунелями у спеціальних вагончиках.

Немає коментарів:

Дописати коментар